Dlaczego warto jeść ryby? Kampania Szkolnego Klubu Logistyki PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Krystyna Migdał   
środa, 11 maja 2016 11:26

Dietetycy namawiają do jedzenia ryb, wskazując ich walory odżywcze. Dlatego uczniowie ze Szkolnego Klubu Logistyki postanowili przekonać swoich szkolnych kolegów jak wiele tracą wybierając do spożycia mięso pochodzenia zwierzęcego.

 

W samodzielnie wykonanej prezentacji multimedialnej zwrócili uwagę na to, że mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste - są także dobrym źródłem witaminy D.

Podczas kampanii młodzież miała także możliwość uczestniczyć w degustacji wyrobów rybnych firmy Contimax z Bochni - jednego z największych producentów przetworów rybnych w Polsce. Uczniowie oceniali wyrób gotowy w skali od 1 do 5 biorąc pod uwagę między innymi smak, konsystencję, zapach i barwę.

Młodzież serdecznie dziękuje Zastępcy Dyrektora Sprzedaży – Panu Krzysztofowi Zgraja za prezentację i możliwość degustacji potraw. Natomiast całej firmie życzy z okazji 25-lecia działalności samych sukcesów na rynku rybnym.